HÔRKA: Prírodná rezervácia Primovské skaly ukrýva rastliny európskeho významu

09.04.2011 Poprad

Hôrka 9. apríla (TASR) – V katastri obce Hôrka je na ploche zhruba 7,6 hektára situovaná prírodná rezervácia zvaná Primovské skaly. Starosta obce Vladimír Boška informoval, že sa tu nachádzajú okrem iného aj dve veľmi vzácne rastlinky poniklec otvorený a cesnak tuhý.
\"Chcú túto oblasť zaradiť medzi projekty Natury 2000, je tu 4. stupeň ochrany prírody,\" objasnil Boška. Pozemky v tejto oblasti vlastní súkromný majiteľ. Ešte v roku 1962 sa na území páslo, neskôr bola rezervácia vyčlenená na zalesnenie, potom, v roku 1978, ju však ponechali pre účely štátnej ochrany prírody a odvtedy je zaradená medzi prírodné rezervácie Slovenska.
\"Cesnak tuhý je relikt, je to jediná lokalita na Slovensku aj v Západných Karpatoch, kde sa nachádza, ten poniklec je rastlinka európskeho významu uviedol Slavomír Celer zo Správy Tatranského národného parku. Toto územie je podľa neho veľmi dôležité, pretože sú tu vzácne suchomilné spoločenstvá.
Ak bude táto lokalita zaradená do sústavy Natury 2000, nájdu sa ďalšie možnosti ako financovať manažmenty, ktoré je potrebné tu urobiť. \"Treba tam vykonať jednak monitoring tých druhov, ochranu druhov, treba tam zabezpečiť kosenie a pastvu a veľmi dôležité je, že tam treba vyrúbať náletové dreviny,\" objasnil Celer.
Prírodná rezervácia Primovské skaly, po domácky nazývaná aj Drenčenyho skala, sa nachádza v Spišskej kotline a mohutné melafýrové skaly tvoriace jadro rezervácie vystupujú priamo nad obecnou časťou Primovce. Tieto melafýrové skaly sú z prírodovedeckej stránky neobyčajne zaujímavé, pretože sa tu vďaka mikroklimatickým podmienkam vytvorili zvláštne rastlinné spoločenstvá rôznorodého pôvodu. Prevládajú teplomilné elementy, nájdu sa tu však aj vysokohorské rastliny.
Podľa jedného z dvoch majiteľov pozemkov v predmetnej lokalite, Františka Drenčenyho, je potreba chrániť prírodu a súhlasí s tým, aby sa tam vykonávala nejaká činnosť na ochranu biotopov. Mrzí ho však, že on ako majiteľ z toho nič nemá. \"Na vrchnej časti je lúka, tam naďalej kosíme, tie rastlinky sú v spodnej časti, myslím, že sa veľmi nič nezmení,\" konštatoval Drenčeny.
Cieľom Štátnej ochrany prírody je zaradiť túto prírodnú rezerváciu do sústavy území európskeho významu a predmetom ochrany budú spomínané dve rastlinky. \"Okrem toho chceme chrániť aj biotopy, konkrétne nespevnené silikátové sutiny v kolínskom stupni, silikátové skalné steny so štrbinovou vegetáciou a nížinné a podhorské kosné lúky,\" vysvetľuje Celer.
 

Vyberte región